top of page

MEDITACIÓ

"Cierto que al principio todo me parecía más importante que meditar; pero ha llegado el momento en que sentarme y no hacer otra cosa que estar en contacto conmigo mismo, presente a mi presente, me parece lo más importante de todo. Porque normalmente vivimos dispersos, es decir, fuera de nosotros.

La meditación nos concentra, nos devuelve a casa, nos enseña a convivir con nuestro ser."

Pablo d'Ors

Què és meditar?

T’has parat a observar aquesta veu interior que argumenta contínuament, que insisteix una vegada i un altra a valorar qualsevol fet passat o a especular sobre el futur, que et jutja a tu i als altres, que et diu que no és suficient, que et fa sentir culpable perquè no has trucat a la mare?

La ment. Que no calla.

La ment. La gran enemiga del estar present.

La ment. Que té com a única funció generar pensaments. Del que sigui. Com sigui.

La meditació és concentració.

Meditar és donar-li a la ment un únic objecte en el que fixar-se. Com un infant. Donar-li quelcom en el que centrar-se perquè no vagi corrent per tota la sala, saltant d’un pensament a un altra, i ho destrossi tot.

Meditar és observar, observar aquest monòleg intern,  que no  significa pensar. Observar és mirar sense treure conclusions, sense identificar allò que observes, sense judici, sense valoracions, sense buscar perques.

Com ho fem?

Hi ha moltes maneres de meditar.

A nosaltres ens funciona, adquirir una postura asseguda còmoda (i quan diem còmoda, és còmoda per a cadascú, oblidant la fotografia mental típica de seure al terra amb cames creuades), tancar els ulls i intentar estar atentes a la respiració, en silenci. Si pot ser, cada dia.

 

La respiració és una gran aliada a la presència.

Al produïr-se de manera automàtica, espontània, sense fer quelcom actiu per respirar, et facilita a poder entregar-te a observar-la, tal com vingui. Aquest mecanisme del cos que succeeix de manera natural, reflexa que estem vives, i conseqüentment ens lliga al aquí i al ara, no al ahir ni al demà. La inhalació que ocórrer ara, és un mostra de la vida ara.

 

Una altra tècnica que també utilitzem a vegades, especialment si estem molt nervioses o actives mentalment, és la repetició d’un mantra o d’una sola paraula, que la lliguem amb cada inhalació i cada exhalació.  La repetició del mantra o paraula, ens ajuda a concentrar-nos i a omplir l’espai mental amb un únic so, només un. Novament, donem un sol objecte a la ment en el que focalitzar-se.

Quins beneficis m'aporta la meditació?

A mesura que estableixes l'hàbit de seure, a la mateixa hora, durant el mateix període de temps, a tancar els ulls, a respirar, a intentar concentrar-te en la inhalació i l’exhalació, et servirà :

 

* Primer de tot, per parar. En una societat en la que tot és immediat, on el ritme accelerat que portem ens genera molt d'estrès i, sempre tenim la sensació que ens falta temps, la meditació i el silenci et permeten tenir uns moments de baixar les revolucions i viure més lentament.

* T’ajudarà a calmar-te i relaxar-te, ja que la respiració haurà de ser tranquil·la, i així ho serà la ment. Respiració, cos i ment estan totalment vinculats, de manera que una postura còmoda i una respiració lenta i fluida, ajudarà a calmar l'agitació mental i emocional.

* T’ajudarà a adquirí concentració i ser més eficient en el teu dia a dia, ja que lentament veuràs que més de la meitat del que penses és soroll que genera la ment però que no té cap finalitat en concret. Aprendràs a discernir millor sobre allò que penses i actuar més fàcilment sobre allò que necessites.

* Desenvoluparàs més lleugeresa interior, en el sentit que aspectes que consideraves problemes, deixaran de ser-ho. Els problemes són construccions mentals que generem, a través d’especulacions. A la vida hi ha dificultats contínuament, i el que necessitem és actuar per solucionar aquestes dificultats.  

* Aprendràs a conviure amb tu mateix@, a descobrir qui ets i reforçaràs l'autoestima. 

* Aconseguiràs a ser menys reactiu@, ja que desenvoluparàs més paciència i comprensió envers els altres i les situacions que es generen, entenent que les emocions que se't desperten provenen de tu i no de les situacions en si.

 

* Passaràs a ser més actiu@ per viure la vida que vols. A poc a poc veuràs que dones voltes, una vegada i una altra, als mateixos pensaments, preocupacions i pors, els quals et fan creure una realitat il.lusòria i limitant. Aconseguiràs veure les teves tendències conductuals i la possibilitat d'actuar diferent.   

* Redueix l'estrès i l'ansietat.

*Redueix la pèrdua de memòria associada a l'edat, potenciant un pensament més clar i positiu. 

Què necessito per meditar?

Ganes

Voluntat

Interès

Esforç

Perseverança

bottom of page